Belépés tagoknak
Gondolatok
Amikor Helen Kellert (világhírű, amerikai siketnéma, vak írónő) megkérdezték, hogy nem szörnyű-e vaknak lenni, azt válaszolta:
„Félig se annyira rossz, mintha valakinek van két jó szeme és semmit nem lát.”

Tagság: Magyar Szabványügyi Testület MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság
Támogató: Együtt a Számlázz.hu-val
Együtt az élhetőbb környezetért.

Új szabványok és konferencia az egyenlő esélyű hozzáférés témakörében


Dátum: 2023-01-12 10:54:27 Szerző: Nagy Lehel


 

Disability flat Icons SetAz MSZT 2023 márciusában az egyenlő esélyű hozzáférés témakörében két európai szabvány magyar nyelvű változatát teszi közzé, valamint két európai műszaki jelentést angol nyelven. Emellett az MSZT tervezi egy szakmai konferencia megszervezését is, ahol az érdeklődők megismerhetik az ezekben a dokumentumokban szereplő követelményeket és ajánlásokat.

A REKORE Egyesület és az ÉMI Nonprofit Kft. szakmai támogatásával megvalósuló konferencia az MSZ EN 17210:2021 Egyenlő eséllyel hozzáférhető és használható épített környezet. Működési követelmények szabványt középpontba helyezve átfogó képet ad az egyetemes tervezés szemléletéről, valamint az ehhez kapcsolódó szabványi és jogszabályi környezetről.

 

 



Az egyetemes tervezés szemléletének lényege, hogy minden felhasználó egyedi az igényeik, tulajdonságaik, képességeik, lehetőségeik és választásaik miatt, és ezt a tényt fel kell ismerni az épített környezet kialakítása, valamint a termékek és szolgáltatások fejlesztése során. A legtöbb embernél számos egyedi jellemző megváltozik az élekor előrehaladtával. Emellett a változó körülmények, a balesetek, a betegségek és az egyéb események is befolyásoló tényezők lehetnek. Az egyetemes tervezés szemlélete felismeri ezeket a különbözőségeket és körülményeket, és célja, hogy az ezekből fakadó követelményeknek a lehető legnagyobb mértékben megfeleljen. Az egyenlő esélyű hozzáférés a meglévő akadályok megszüntetésére és új akadályok létrejöttének megelőzésére törekszik, biztosítva, hogy mindenki egyenlő módon férjen hozzá az épített környezethez, a termékekhez és a szolgáltatásokhoz.

Az egyetemes tervezés szemléletének integrálásaként létrejövő egyenlő esélyű hozzáférés maximalizálni tudja az épített környezet, valamint a termékek és szolgáltatások jövőbeli felhasználói körét. A felhasználók körének tágítása bővítheti a piacokat, emellett növelheti a társadalomban teljes és önálló részvételre képes lakosság arányát, beleértve a fogyatékos személyeket is, ezáltal az alkalmazása minden felhasználó és szervezet számára előnyös.

A konferencián a következő négy dokumentumról esik szó részletesebben, amelyek a konferencia résztvevői számára kedvezményesen megvásárolhatók:

MSZ EN 17210:2021 Egyenlő eséllyel hozzáférhető és használható épített környezet. Működési követelmények;

MSZ EN 17161:2019 Egyetemes tervezés. A termékek, áruk és szolgáltatások hozzáférhetősége az „egyetemes tervezés” megközelítés szerint. A használók körének kibővítése;

MSZ CEN/TR 17621 Egyenlő eséllyel hozzáférhető és használható épített környezet. Műszaki teljesítőképességi kritériumok és előírások;

MSZ CEN/TR 17622 Egyenlő eséllyel hozzáférhető és használható épített környezet. Megfelelőségértékelés.

A konferencia a tervek szerint március második felében kerül megrendezésre, a pontos dátumról és a jelentkezési módjáról a későbbiekben adunk hírt.

 

2023. január