Belépés tagoknak
Gondolatok
"Az ember egy napon rádöbben arra, hogy az életben igazán semmi sem fontos. Sem pénz, sem hatalom, sem előrejutás, csak az, hogy szeresse őt valaki igazán."
-Goethe

Tagság: Magyar Szabványügyi Testület MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság
Támogató: Együtt a Számlázz.hu-val
Együtt az élhetőbb környezetért.

V. MERI Sportnap


Dátum: 2013-02-07 12:49:39 Szerző: Nagy Lehel


V. MERI Sportnap



V. MERI Sportnap - Önkéntes

 

Idén ötödik alkalommal várjuk a MERI sportnapra az érdeklődőket, 2013. április 13-án, 10-18 óráig az OORI-ban!

A MERI sportnap rendezvénysorozat a MEOSZ (Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége; http://meosz.hu) valamint az OORI (Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet; http://www.oori.hu) közös programjaként indult 2008-ban. A programot a kezdetektől támogatja az MPB (Magyar Paralimpiai Bizottság; http://hparalimpia.hu), ahogy a BKV Zrt., valamint a Niphargus Barlangkutató Egyesület (http://niphargus.hu) is részt vesz a rendezvény lebonyolításában, ez utóbbi fénykép- és videó felvételek készítésével. Idén először a Coca-Cola Magyarország is támogatja a rendezvényt.

A sportnapon mintegy húszféle sportággal ismerkedhetnek meg a résztvevők, sokat közülük paralimpikonok, világ- és Európa-bajnok sportolók mutatnak be. A 2012-es londoni paralimpián Magyarországot 33 sportoló képviselte, legtöbbjükkel biztosan találkozhatunk a rendezvényen.

A 2012-ben megtartott IV. MERI sportnapon több mint ötszáz érdeklődő és közel száz aktív sportoló vett részt. A sportok egy részét a rendezvény védnökei, Lang Györgyi énekesnő és Varga Katalin Miss Colours Szépségkirálynő is kipróbálta. Sok volt a visszatérő látogató, de még többen voltak azok, akik először jöttek el a rendezvényre, és az intézet lakói közül is sokan részt vettek a programokon.

A MERI sportnap nagy médianyilvánosságot kapott, 22 országos hatókörű médiában, valamint számos megyei és helyi sajtóorgánumban is tudósítottak a rendezvényről.

A rendezvény elsődleges célja, hogy a mozgáskorlátozott emberek megismerhessék, kipróbálhassák azokat a sportokat, amelyek számukra is űzhetők és közülük, idővel a versenysportba bevonódók utánpótlásai lehessenek a magyar paralimpiai csapatnak. Célunk, hogy:

  1. a mozgáskorlátozott fiatalokban felkeltsük az igényt a mozgásra, a testedzésre,
  2. bemutassuk a különböző paralimpiai és egyéb sportágakat, melyek nem csak versenyszerűen űzhetőek,
  3. bővítsük a mozgáskorlátozottak rehabilitációjában részt vevő szakemberek szakmai ismereteit,
  4. elősegítsük az integrációt az ép és mozgáskorlátozott résztvevők és önkéntesek együttes bevonásával.

A rendezvény helyszíne az OORI, amely intézmény főigazgatója egyben a program fővédnöke is. Az OORI egy országos hatáskörű intézmény, amelyben a különböző okok miatt (pl. baleset, betegség) mozgáskorlátozottá vált személyek rehabilitációja zajlik. A helyszínválasztás több szempontból is ideális, sok sorstárs rehabilitációja zajlik az OORI falai között, így a rehabilitációs időszakban az oda szervezett sportprogramra könnyebben ellátogatnak; egy másik szintén fontos szempont, hogy a helyszín teljesen akadálymentes, tehát a rendezvényre kilátogatók számára ideális körülményeket biztosít a sportok megtekintésére, kipróbálására.

A sportnap programjában kiemelt szerepet kapnak azok a sportok, amelyek helyben kipróbálhatóak. Így az intézmény tornatermében felváltva lehet kipróbálni a kerekesszékes kosárlabdát, a rögbit, a teniszt illetve az ülőröplabdát. Az aulában felállított vívópáston a paralimpiai vívó válogatott tagjai tartanak bemutatókat, bárki beülhet a vívószékbe és kihívhatja a világ élvonalába tartozó vívóinkat egy-egy asszóra. Szintén az aulában kerül kialakításra egy boccia-pálya, amelyen a boccia válogatott tagjai vezetik be az érdeklődőket a sportág rejtelmeibe. A sportok közül nem maradhat el az asztalitenisz sem, amelyet minden korosztály kipróbálhat és játszhat, az asztaliteniszben paralimpiai kvótát szerzett sportolóink segédkeznek. Az intézmény udvarán az atlétikai sportokkal lehet ismerkedni, a vállalkozó kedvű látogatók itt kipróbálhatják a kerekesszék-hajtányokat, az átalakított kerékpárokat, az evező padokat, a gerelyhajítást és az íjászatot. Népszerű a speciális szerszámzattal felnyergelt ló is, amelyen akár tetraplég sérültek is megtapasztalhatják a lovaglás adta páratlan élményeket. Az uszodában az úszóválogatott tagjai tartanak bemutatót, illetve a bátrabbak a búvárúszást is kipróbálhatják.

Azon sportokat, amelyek természetüknél fogva nem bemutathatóak a helyszínen, filmvetítésekkel, fénykép- illetve sporteszköz kiállítással mutatjuk be. Ilyen például a hegymászás, a barlangászat, a vitorlázás, a síelés, illetve a ParaJet-ski, amely egy magyar sikertörténet. Az első ParaJet-Ski versenyeket ugyanis Magyarországon rendezték meg, a magyar tapasztalatok alapján került bele a nemzetközi szövetség programjába ez a sport és vált hivatalosan is önálló sportággá.

A rendezvény alkalmat ad arra is, hogy az érdeklődők egymással és az aktív sportolókkal is megismerkedhessenek, beszélgethessenek. Több, ma már aktív sportoló korábbi rendezvényeinken ismerkedett meg a sportággal, de az első magyar rögbicsapat tagjai is ezen a rendezvényen ismerték meg egymást, és ennek nyomán alakították meg a csapatot WildBoars néven, amely már több nemzetközi versenyen is részt tudott venni.

Nem titkolt célja a rendezvénynek, hogy megszólítsa azokat a fiatalokat, akikben van kellő kitartás, elszántság arra, hogy mozgássérültként is sportsikereket érjenek el, ezáltal egyfajta utánpótlása legyenek a paralimpiai csapatnak is.

Önkéntesség

A rendezvényünk a kezdetektől fogva nagyban támaszkodott az önkéntes segítők munkájára. Valljuk, hogy egy ilyen rendezvény nem csak a sportolóknak, nem csak az érdeklődőknek, hanem a rendezvényen önkéntesként résztvevő fiataloknak is maradandó élményt nyújt. Már az elmúlt évben is, de idén hangsúlyozottabban kerestük meg azokat az intézményeket, ahol olyan szakembereket képeznek, akiknek a munkája kapcsolódik a rehabilitációhoz, illetve a sporthoz, így több önkéntes segítőnk gyógytornász, vagy leendő gyógytornász, szociális munkás vagy hasonló területen tanul, dolgozik.

Évről-évre egyre több, mozgásszervi rehabilitációval foglalkozó szakember, hallgató látogat el a rendezvényre, az itt testközelből szerzett tapasztalatokat ugyanis jól tudják hasznosítani a mindennapi munkájuk során. A hozzájuk forduló sérülteknek így naprakészebb útmutatást tudnak adni azzal kapcsolatban, hogy milyen lehetőségeik vannak. Örömmel láttuk, hogy az ilyen szakemberek is kipróbálták a különböző sportokat, közvetlen élményt szerezve. A rendezvényeinken évről évre kb. 50-60 önkéntes segítő vesz részt. Az önkéntesség ilyen formája is segítheti a fogyatékossággal élők társadalmi elfogadását.

„… Másodéves éves gyógytornászhallgatóként azt mondhatom teljes őszinteséggel, hogy a tanulmányokkal töltött évek alatt nem tanultam annyi emberséget, odafigyelést és segítőkészséget, mint a sportnapon. Értelmet nyert mindaz a tárgyi tudás, amit ránk ömlesztenek az egyetemen, hiszen együtt lehettem azokkal, akikkel később dolgozni fogok. Ez a találkozás ébresztett rá arra, hogy nem csak az a fontos, amit egy-egy órára megtanulok, hanem, hogy tudjak a betegeimmel kapcsolatot teremteni, biztatni őket, segíteni abban, hogy a jelen helyzetükből a maximumot tudják kihozni. Köszönöm ezt a napot mindenkinek!”

Rátz Judit, önkéntes