Belépés tagoknak
Gondolatok
"Az ember egy napon rádöbben arra, hogy az életben igazán semmi sem fontos. Sem pénz, sem hatalom, sem előrejutás, csak az, hogy szeresse őt valaki igazán."
-Goethe

Tagság: Magyar Szabványügyi Testület MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság
Támogató: Együtt a Számlázz.hu-val
Együtt az élhetőbb környezetért.

A világ első cége, ahol az autizmus előnyt jelent


Dátum: 2011-04-04 12:11:00 Szerző: Nagy Lehel


Bár a hír nem új, de érdekes:
Talán a világon jelenleg az egyetlen olyan cég a dán székhelyű Specialisterne vállalat, ahol felismerték, az autista felnőttek az átlagos képességű munkavállalókkal szemben kiemelkedően jó tulajdonságokkal rendelkeznek adott szakterületeken. Egy vállalat ?amelyet bizonyára sok másik fog követni- meglátta a megváltozott munkaképességűekben a legnagyobb versenyelőnyt.



Thorkil Sonne akkor döntött úgy, hogy megalkotja a maga nemében talán az egyetlen és egyedülálló vállalatát, amikor az orvos megállapította, hogy kisfia az autizmus egy speciális formájával született. Az akkor 7 éves kisfiú egy Európa atlaszt végigpörgetve minden oldalra pontosan vissza tudott emlékezni, minden oldal minden apró részletét fejből, hibátlanul vissza tudta mondani. Mint azt Sonne a Der Spiegel német lap számára elmondta, "Akkor ismertem fel, hogy az autizmus sokkal több annál, mint egy fogyatékosság", amelynek ma sokan nevezik. 2004-ben felmondott a jól fizető, telekommunikációs nagyvállalatnál ahol dolgozott, a házára hitelt vett fel és megalapította Specialsterne néven saját vállalatát. Pénz és vállalatalapítási tapasztalatok hiányában saját bevallása szerint is nehéz volt elindulni, de mint mondja, "Esélyt akartam adni a fiamhoz hasonló embereknek" a munkahelyi boldoguláshoz.

A cég, amelyről ma már világszerte több nagyvállalat is tárgyal, ezekben a napokban is 37 autista alkalmazottal dolgozik a közös vállalati siker érdekében. A mindennapos munkát egyszerre jellemzi a nyugodt munkahelyi légkör és az izgatottság, hiszen a mindennapok során folyamatos hátrányos megkülönböztetéssel illetett autista kollégák abszolút lojalitásban és proaktivitással töltik munkaidejüket.

Sonne szerint teljesen más már az irodakialakítás feltételrendszere is olyan helyen, ahol autistákat foglalkoztatnak. Mivel az ilyen diagnózissal élők számára a legfontosabb a megszokott, nyugodt környezet a jó munkához, ezért a Specialsterne irodájában is a színösszeállítás, a bútorok elrendezése és minden egyéb a nyugalomról árulkodik. Ha lehet, semmin sem változtatnak, hogy a pihenőidőről visszatérő dolgozók ugyanabban a közegben, biztonságban érezhessék magukat. Az autista munkavállalók általában teljes erőbedobással dolgoznak egy adott feladaton, így a feladat megszakításával járó részmunkaidős foglalkoztatási forma nem kedvező a számukra. A vállalatnál ezért egész napos szabadságokat tartanak egy-egy igen hosszú munkanap után, hogy az alkalmazottak kipihenhessék magukat a következő munkanapig és feladatig.

Sokan rendkívül pesszimistán látják a hazai munkaerőpiacon és a nemzetközin egyaránt az autistákhoz hasonló betegségekkel küzdők foglalkoztatásában rejlő lehetőségeket. Sonne szerint ugyanakkor csak idő kérdése, hogy belássuk: némely szakmák esetén kifejezetten előnyös az ilyen munkaerő foglalkoztatása. Az autistákról kevesen tudják, hogy egy-egy szakterületen rendkívüli tehetséggel bírnak, képesek óriási mennyiségű számadatokat átvizsgálni, átszámítani egyetlen hiba nélkül. Ez pedig rendkívül fontos egy olyan szolgáltatási közegben, ahol egyetlen elvétett hiba akár 10.000 eurós ráfizetést is jelenthet a vállalatnak. Sonne az autisták segítségével például szoftver-teszteket állít össze, mobiltelefonok funkcióit tesztelik. Bár a cégvezető saját tapasztalata szerint az autista munkavállalókkal való munkamorál elsajátításához sok energia kell -számukra a csoportos munkavégzés szinte lehetetlen feladat és az empátia sem az erősségük-, ugyanakkor óriási kapacitással bírnak a telekommunikációs, mérnöki, matematikai tudást igénylő szakmák terén.

Sonne úgy véli, a legnagyobb gond a megváltozott munkaképességűek és főleg az autisták foglalkoztatása kapcsán a társadalmi előítéletek nehézkes leküzdése. "Az ügyfelek azt hiszik, hogy egy fogyatékkal élő dolgozó csak másodrendű munka elvégzésére képes és azt sem képes kivitelezni az elvárt szintnek megfelelően. A legtöbben aztán elcsodálkoznak, mikor elmondom nekik, hogy a szakmai kihívásoknak számító megbízásokat sokkal jobban tudjuk kivitelezni, pontosan azért, mert alkalmazottaink autisták". Az emiatt az ismeretlentől való félelem miatt sokat támadott telekommunikációs cég vezetője mintegy tanácsként hozzátette, "Itt vannak ezek az emberek különleges képességekkel és itt van egy olyan piaci szektor, amely pontosan az ilyen képességekre éhezik. Akkor miért ne kötné össze az ember a kettőt?".

Sonne egyedülálló kezdeményezése olyan sikeres, hogy eddig 33 országból keresték meg érintettek azt kérdezve, mikor települ hozzájuk is a Specialsterne új leányvállalata. Akadtak olyanok is, akik átköltöztek régi lakhelyükről Dániába, hogy a cégnél dolgozhassanak. "Sajnos az autista embereknek nem tesz jót a megszokott környezet elhagyása", ezért azoknak, akik az azonnali szemléletváltásra és cégterjeszkedése várnak, a várakozáson túl csak bíztató szavakat tudott eddig írni.

A cégalapító ugyanakkor jelenleg is folytat svéd, amerikai, ausztrál és indiai érdeklődő cégekkel egyeztető tárgyalásokat, mert mint mondja, "Elképzelhetőnek tartom, hogy egy ilyen szociális alapokon nyugvó fanchise-rendszert indítsunk útjára. Tapasztalatokkal rendelkezünk, már csak helyi vállalkozók kellenek, akik a modellünket interpretálni tudják saját, hazai üzleti környezetükbe". És hogy megéri-e valójában egy ilyen foglalkoztatási környezettel startolni a versenyszférában? A Spiecialsterne vállalat autista dolgozói számára havi bruttó 2200-3500 eurót tud kigazdálkodni a speciálisan kialakított munkakörök esetén és jelenleg is olyan vállalatoknak dolgoznak, mint a Microsoft, a svéd pénzügyi szolgáltató Nordea és Dánia legnagyobb telekommunikációs vállalata a TDC.

Forrás: Der Spiegel
A cikk forrása: ugyvezeto.hu, 2008.08.26, Garai Katalin