Belépés tagoknak
Gondolatok
„… a fogyatékosságot sokszor szándékosan szorítják vissza a jótékonyság szférájába, mert az nem követeli meg
-a szakértelmet,
-a társadalmi konszenzust,
-a felelős döntéshozást és véleménynyilvánítást,
de gyakran még az emberi méltóság és az alapvető emberi és alkotmányos jogok tiszteletben tartását sem.”

Tagság: Magyar Szabványügyi Testület MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság
Támogató: Együtt a Számlázz.hu-val
Együtt az élhetőbb környezetért.

Magyar KKV siker
Mobiltelefon-alkalmazással akadálymentesítették a Kossuth teret
Az Artklikk Kft. jelnyelvi fejlesztése egyedülálló a világon


Dátum: 2010-11-03 12:36:09 Szerző: Nagy Lehel


Sikerrel zárult a siketek és nagyothallók számára kialakított mobiltelefon-alkalmazás tesztelése. Az Artklikk által fejlesztett akadálymentesítő alkalmazás segítségével a budapesti Kossuth tér nevezetességeiről speciális kép- és hanganyag vált letölthetővé a mobiltelefonra. A világon egyedülálló magyar mobil-alkalmazás új irányt jelöl ki a infokommunikációs akadálymentesítésbenkésőbba közigazgatás mellett akár turisztikai célokra is használható lesz.



Az Artklikk október elején indította el a siketek és nagyothallók számára kialakított mobiltelefonos alkalmazás tesztelését a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetéségnek (SINOSZ) és más civil szervezetek közreműködésével. A három hetes tesztidőszak sikerrel zárult, a felhasználók elégedettek voltak a mobiltelefonra tölthető alkalmazás szolgáltatásával.

Az teszt lényege, hogy a Kossuth téren található látnivalókról, közintézményekről és érdekességekről jelnyelvi közlések tekinthetők meg a mobiltelefonon. Az alkalmazás segítségével mindig a felhasználóhoz legközelebb eső nevezetesség képe jelenik meg a menüelemként: ennek kiválasztásával a hozzá tartozó magyar jelnyelvi videó megtekinthetővé válik.

Mobil akadálymentesítés - elsőként a világon

"Mától elmondható, hogy a budapesti Kossuth tér az első, siketek számára infokommunikációs eszközzel akadálymentesített közterület az egész világon" - *mondta Kövécs András. Az Artklikk fejlesztőcég stratégiai vezetője szerint az alkalmazás beltéri akadálymentesítésre is továbbfejleszthető. "Terveink között szerepel további hazai és később nemzetközi közterületek és közintézmények akadálymentesítése is a közeljövőben" - mondta Kövécs András.

"A magyar fejlesztés előtt komoly nemzetközi lehetőségek állnak, igyekszünk megtalálni a cég számára a legjobb nemzetközi partnert a szolgáltatás további bővítésére", mondta Lemák Gábor, a hazai infokommunikációs fejlesztő cégeket összefogó Mobilitás és Multimédia Klaszter menedzsere. Mint elmondta, az Artklikk több másik klasztertaggal összefogva már jelentős sikereket mutathatott fel a multimédiás mobilalkalmazások területén is.

Ma hazánkban több mint 360 ezer siket és nagyothalló ember él, akik számára számtalan közszolgáltatást azért nem érhető el, mert kizárólag a hangzó nyelvet alkalmazzák akkor, amikor tájékoztatni akarják az embereket - mondta Kósa Ádám. A néppárti európai parlamenti képviselő (Fidesz) felhívta a figyelmet arra, hogy bár az ország 2007-ben ratifikálta a Fogyatékossággal élő emberek jogairól szóló ENSZ egyezményt, a mai napig nem áll rendelkezésre semmiféle szakmai vagy tervezési segédlet, illetve szakmai útmutató. A jelen kezdeményezés - tette hozzá Kósa - elindíthat egy pozitív folyamatot.

Kossuth tér - akadálymentesítve

A tesztelésben minden érdeklődő részt vehet, kipróbálhatja az alkalmazást, és ehhez csak egy harmadik generációs mobiltelefonra és adatkapcsolatra van szükség.
Az alkalmazás továbbfejlesztése révén alkalmas beltéri akadálymentesítésre is, így a tervek között szerepel további közterületek (turisztikai célpontok, budapesti kerületek) és közintézmények (múzeumok, önkormányzatok, egyetemek, kórházak, orvosi rendelők) akadálymentesítése is a közeljövőben. A program további előnye, hogy ha azt valaki egyszer már a telefonjára telepítette, a jövőben bármikor alkalmazható, és akár országhatárokon átívelő akadálymentesítési megoldás is igénybe vehető általa.

Az Artklikkről
Technikai Háttér
A 2005-ben alapított magyar kutatók tulajdonában álló cég informatikával, azon belül mobiltelefon-alkalmazásokkal foglalkozik. Az Artklikk több újgenerációs fejlesztésben részt vesz a Mobilitás és Multimédia Klaszter tagjaként, valamint kiterjedt kutató-fejlesztői kapacitást irányít a Műszaki Egyetemmel együttműködve. A K+F tevékenységének fő fókuszában a saját fejlesztésű "fullXST" mobilplatform, kontextuálisan targetált hirdetések és élő videóra épülő mobilalkalmazások fejlesztése áll.

A Mobilitás és Multimédia Klaszterről

A Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMKlaszter) a magyarországi mobil és multimédiás technológiák szereplőinek és a hazai kutatás-fejlesztői kapacitásának összefogására jött létre 2007-ben. Az MMKlaszter Magyarország legjelentősebb akkreditált innovációs klasztere, mely jelenleg több mint 70 tagot számlál, köztük telekommunikációs és informatikai nagyvállalatokat, kis- és középvállalkozásokat, valamint egyetemi partnereket. Az MMKlaszter kiemelt célja, hogy innováció-menedzsmenttel, forrásszervezéssel segítse a klasztertagok fejlesztéseinek piacra lépését. Az MMKlaszterben jelenleg 16 "nagyprojekt" megvalósítása zajlik, közel 6 milliárd forint értékben.

Magyarországon a WHO adatai szerint 60 ezer siket és mintegy 300 ezer súlyos fokban nagyothalló ember él, de az infokommunikációs akadálymentesítés eszközei csak elvétve, szigetszerű kezdeményezésekként működnek. Annak ellenére van ez így, hogy hazánk elismerte a fogyatékossággal élő emberek jogait, aminek fő momentuma a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény 2007. évi ratifikációja volt.

További inormáció:
Artklikk
Mobilitás és Multimédia Klaszter


Forrás:
SINOSZ
www.sinosz.hu